IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Либералът" Уан Ян: Възможният нов премиер на Китай

Той би спечелил доверието на Си Дзинпин, тъй като не се е изтъквал и е служил лоялно през годините

16:25 | 12.10.22 г.
Уан Ян. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Уан Ян. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Уан Ян е бил шеф на китайската Комунистическа партия в икономически мощната провинция Гуандун. Той сега е човекът, който се счита за основен претендент за следващия премиер на Китай.

Уан демонстрира либерална жилка, която е по-малко видима, откакто Си Дзинпин пое властта, пише Ройтерс. Той оставя следа по време на престоя си в Гуандун, провинция, която граничи с Хонконг, като настоява за модернизиране на остарелите индустрии и прокламира политики за социално приобщаване.

Уан се противопостави и на заграбването на земя в село Укан в края на 2011 г. Тогава той уволни корумпирани служители и позволи на лидерите на протеста да се състезават на местните избори, което му спечели международно одобрение.

Някои от тези либерални мерки обаче по-късно бяха пренастроени или изцяло оттеглени под негово наблюдение. Допълнителни ограничения бяха наложени на медиите и гражданското общество, след като Си Дзинпин стана президент преди десетилетие и насочи Китай по все по-авторитарен път.

67-годишният Уан се смята, че е един от най-обещаващите кандидати за наследник на Ли Къцян, който ще напусне премиерския пост през март. Въпреки че премиерът е на второ място в йерархията на управлението, той стана още по-малко влиятелен, тъй като Си консолидира властта си и наложи по-строг държавен контрол върху икономическото управление.

Очаква се Си да скъса с прецедента за управление в два мандата, като си осигури трети петгодишен лидерски мандат на конгреса на Комунистическата партия, който започва на 16 октомври.

Уан Ян е работил във фабрика за храни в юношеските си години, за да издържа самотната си майка и семейството си. По-късно той печели вниманието на бившия върховен лидер Дън Сяопин и изгражда близки връзки с бившия президент Ху Дзинтао.

Според хора, които са го срещали, Уан е самоуверен и харизматичен. Той е предпочел да остави косата си сива, вместо да я боядисва в черно, както други китайски политици.

На неформална среща с журналисти в Гуанджоу преди повече от 10 години той прави хумористични забележки по широк кръг от теми. Това е стил, който контрастира с по-твърдата публична персона, обикновено възприета от висшите партийни лидери, които рядко се срещат с представители на медиите.

По време на среща с тогавашния министър на финансите на САЩ Джак Лу през 2013 г. Уан например се шегува с гей браковете и коментира, че Китай и САЩ не могат да си позволят да се разведат като медийния магнат Рупърт Мърдок и тогавашната му съпруга, родената в Китай Уенди Дън, тъй като цената би била „твърде висока“.

„Той несъмнено е най-либералният от цялото Политбюро“, посочва пред Ройтерс Уили Лам, експерт по Китай и доцент в Китайския университет в Хонконг.

През 2012 г. Уан не е повишен в Постоянния комитет на Политбюро, но като вицепремиер той помага за надзора на външните икономически отношения на Китай, включително със САЩ. През 2017 г. е издигнат във висшия ръководен орган на партията, където заема четвърто място сред седемте членове. Той е и председател на Китайската народна политическа консултативна конференция – политически консултативен орган.

Подобно на Ли Къцян и вицепремиера Ху Чунхуа - друг претендент за премиерския пост, Уан има връзки с Комунистическата младежка лига, фракция, смятана за съперник на тази на Си. Въпреки това някои партийни наблюдатели твърдят, че той би спечелил доверието на Си, тъй като не се е изтъквал и е служил лоялно заедно с него в постоянните комитет през последните пет години.

През последните години, по време на управлението на Си Дзинпин, Уан изглежда смекчи своите реформистки тенденции и повтори многократно твърдата позиция на партията по чувствителни политически въпроси, включително Тайван, Синдзян и Тибет. Той нееднократно изразява и подкрепа за Си.

Като ръководител на Китайската народна политическа консултативна конференция Уан води политическа група за западния регион на Китай Синдзян, където до един милион етнически мюсюлмани бяха задържани в масови лагери. Преди посещение в провинцията през май на Върховния комисар на ООН за правата на човека, което беше широко критикувано от правозащитни групи и западни правителства, Уан коментира, че мюсюлманските етнически групи сега живеят в „щастие и сигурност“, според официалните новини на агенция Синхуа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още